Στο internet βρίσκουμε μοναδικές προσφορές σε ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και πολλά από αυτά που επιθυμούμε να αποκτήσουμε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να ξοδέψουμε χρήματα και χρόνο, ενώ παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε ακριβώς αυτό που αναζητούμε. Ταυτόχρονα όμως, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές μας για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις πριν και μετά τις αγορές μας.

1. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ηλεκτρονική επιχείρηση, στην οποία θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας είναι έγκυρη και αξιόπιστη. Είναι καλό να γνωρίζουμε την ταυτότητα και την καλή εμπορική φήμη της ηλεκτρονικής επιχείρησης στην οποία πρόκειται να πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας.

2. Προσοχή στα προσωπικά στοιχεία μας κατά την συναλλαγή. Ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα δε θα πρέπει να μας ζητήσει περαιτέρω προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία από αυτά που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η αγορά. Επίσης, κατά τη δημιουργία λογαριασμού σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα καλό θα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοπούμε ίδια ή παρόμοια passwords. Παρ’όλην την ευκολία, κάτι τέτοιο μας καθιστά πιο ευάλωτους στις επιθέσεις και όλοι οι λογαριασμοί μας μπορεί να παραβιαστούν.

3. Ασφαλείς τρόποι πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ελέγχουμε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουμε, διαθέτει έγκυρο πιστοποιητικό SSL για ασφαλείς συναλλαγές μέσω internet. Στο στάδιο της πληρωμής θα πρέπει οπωσδήποτε να παρατηρήσουμε το χαρακτηριστικό https:// αντί για το συνηθισμένο http:// στην μπάρα διευθύνσεων του browser μας.


https-background

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις ηλεκτρονικές μας αγορές, όπως για παράδειγμα με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, με αντικαταβολή ή με κατάθεση σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Ο πιο ασφαλής και διαδεδομένος τρόπος πληρωμών είναι το PayPal, το οποίο διαχειρίζεται τις πληρωμές σας με τον καλύτερο τρόπο. Με το PayPal αποφεύγετε να δώσετε την πιστωτική σας κάρτα οπουδήποτε, με σκοπό να αποφευχθεί η διάρρευση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας.

4. Προσοχή στα στοιχεία της παραγγελίας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής εκτυπώνουμε την παραγγελία μας ή σημειώνουμε τον κωδικό της, για να μπορούμε να την παρακολουθήσουμε ή να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα και χρειαστεί να το διευθετήσουμε.

5. Διαβάζουμε τους όρους χρήσης και την πολιτική του απορρήτου που αναγράφονται συνήθως στη σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και να ενημερωθούμε για τη λειτουργία του.

Τo «internet shopping» είναι μια πολύ καλή λύση για οικονομικές και ξεκούραστες αγορές από το σπίτι μας με ένα μόνο κλικ. Η έρευνα της αγοράς μας γίνεται πιο εύκολα και αποτελεσματικά και μας γλυτώνει από επιπλέον έξοδα. Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε τους κινδύνους, εφόσον υπάρχουν, για να τους αποφεύγουμε.

Εσείς αγοράζετε με ασφάλεια μέσω internet;
5 (100%)

Σύνολο: 1