Επιλογή Σελίδας

Αυτές είναι οι 10 πιο hot τεχνολογικές τάσεις για το 2016 και έπειτα, σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ericsson Consumer Lab.

Η παρουσίαση και ανάπτυξη αυτών των στοιχείων αντλούνται από το παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα της Ericsson ConsumerLab και καλύπτουν ένα φάσμα απόψεων των καταναλωτών. Συγκεκριμένα αντιπροσωπεύουν το 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπων σε 24 χώρες και 46 εκατομμύρια χρήστες smartphone σε 10 μεγάλες αστικές πόλεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την αναφορά, οι 10 πιο hot τεχνολογικές τάσεις για το νέο έτος είναι οι εξής:

 

1.Η επίδραση των δικτύων στην καθημερινότητα

Το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν στις μέρες μας το ίντερνετ και τις ευκαιρίες κάλυψης αναγκών που δίνει, αυξάνεται θεαματικά με 4 στους 5 ανθρώπους να επωφελούνται από αυτή την προσφορά των υπηρεσιών του. Αυτό το γεγονός αυξάνει την αξία τόσο των υπηρεσιών όσο και των προϊόντων που σχετίζονται με την τεχνολογία (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά) με την στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να εξυπηρετήσουν άνετα τις ανάγκες τους.

Επιπλέον, το 46% των ανθρώπων είναι ενεργό σε πάνω από ένα κοινωνικό δίκτυο, ενώ το 34% συμμετέχει σε διάφορες μορφές οικονομίας. Πολλοί πιστεύουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς αυτό το φαινόμενο της επίδρασης του ίντερνετ στην καθημερινή ζωή θα επηρεάσει την νοημοσύνη του ανθρώπου, ακόμα και την εκπαίδευση, ενώ παράλληλα υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που δεν έχει επηρεαστεί ακόμα από το φαινόμενο αυτό.

 

2.Η παρακολούθηση του youtube από τους εφήβους

Οι έφηβοι σήμερα φαίνεται να έχουν την παρακολούθηση των βίντεο ως νούμερο ένα δραστηριότητά τους στο ίντερνετ. Το 20% των εφήβων (ηλικίας 16-19 χρονών) παρακολουθεί το Youtube περισσότερο από 3 ώρες ημερησίως από το κινητό τους. Το 16% των εφήβων ακούει μουσική στο Youtube περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, ποσοστό που έρχεται μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

 

3.Το τέλος εποχής για τις οθόνες

Η τεχνική νοημοσύνη (Αrtificial Ιntelligence) πλέον θα επιτρέπει την αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα χωρίς την ανάγκη της οθόνης. Ωστόσο, η επιθυμία να χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για πιο προηγμένους σκοπούς, είναι εμφανής. Η ανάγκη της οθόνης που άλλοτε ήταν το επίκεντρο των τεχνολογικών και καταναλωτικών εξελίξεων τώρα πια υποχωρεί.

 

4.Η πραγματικότητα που τείνει να γίνει εικονική

Η εικονική πραγματικότητα είναι μια ιδέα που φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές μέρα με τη μέρα που ονειρεύονται να λαμβάνουν μέσα από τρισδιάστατες εκτυπώσεις τα ψώνια τους τόσο σε ρούχα όσο και άλλα αντικείμενα, ενώ το 44% θέλει να γίνεται τρισδιάστατη εκτύπωση των φαγητών του. Συσκευές βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη λόγω της αυξανόμενης ζήτησης.

 

5.Τα έξυπνα σπίτια

Το 55% των χρηστών smartphones πιστεύουν ότι μέσα σε μόνο 5 χρόνια, τα δικά τους σπίτια θα έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες που θα κάνουν αναζήτηση για σφάλματα κατασκευής, συσσώρευση μούχλας, διαρροές νερού και για θέματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε στα σπίτια μας θα μπορούσε να είναι συνδεδεμένος με το ίντερνετ. Το  64% πιστεύει ότι τα κτίρια θα μιμούνται εξωτερικές συνθήκες φωτισμού μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Κάθε τούβλο θα προμηθεύει πληροφορίες για να ανιχνεύει το εξωτερικό περιβάλλον και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

 

6.Η έξυπνη μετακίνηση

Με την συνεχή αστικοποίηση, ο μέσος χρόνος κυκλοφορίας που δαπανάται βρίσκεται σε άνοδο σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα να ξοδεύεται πολύς χρόνος στο ταξίδι με κούραση και ταλαιπωρία. Γι’ αυτό το λόγο θέλουν να τους παρέχονται κάποιες υπηρεσίες σύνδεσης για να αισθάνονται παραγωγικοί. Υπάρχει μια γενικά έντονη διαμαρτυρία με την αδύναμη σύνδεση στο ίντερνετ κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ενώ το 86% υποστηρίζει ότι, εάν ήταν διαθέσιμες, θα ήθελαν να έχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες μετακίνησης.

 

7.Το chat και η χρήση του σε ώρες ανάγκης

Σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο νούμερο ένα τρόπος επικοινωνίας και μελλοντικά φαίνεται πως θα είναι απαραίτητα για έκτακτα περιστατικά ως άμεση λύση. Το 65% των χρηστών smartphone ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια εφαρμογή έκτακτης ανάγκης, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει πως τα κλινικά κέντρα θα ειδοποιούνται για περιστατικά μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

8.Εσωτερικές wearable συσκευές

Wearable συσκευές μέσα στο ανθρώπινο σώμα θα καταγράφουν την κατάσταση του οργανισμού. Πέρα από την υγεία και την ευεξία έχει δημιουργηθεί και η ανάγκη από κάποιους να λειτουργούν και ως ενισχυτικά των αισθήσεων (δηλαδή της μνήμης, της ακοής και της όρασης).

 

9.Η παραβίαση της ιδιωτικότητας

Με πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια χρήστες το ίντερνετ έχει τεράστια και παγκόσμια εμβέλεια κι αυτό σημαίνει πως βρίσκεται συχνά εκτεθειμένο σε επιθέσεις από ιούς και παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, η πλειοψηφία των χρηστών smartphone πιστεύουν πως αυτές οι επιθέσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα για κυβερνήσεις, οργανώσεις αλλά και σε γενικό επίπεδο. Όμως, παρά το γεγονός αυτών των περιστατικών ηλεκτρονικής δραστηριότητας, οι καταναλωτές δεν παύουν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

 

10.Οι πολίτες σε ρόλο δημοσιογράφου

Η ανταλλαγή και αναμετάδοση πληροφοριών γίνεται πλέον αυτόματα μέσω των πολιτών μέσα από την online δραστηριότητά τους. Μοιράζονται απόψεις και αρχίζουν να πιστεύουν πως έχουν τον τρόπο να ασκήσουν επιρροή και στους υπόλοιπους.

 

Πηγή φωτογραφίας

Οι 10 πιο hot τεχνολογικές τάσεις για το 2016
5 (100%)

Σύνολο: 3